Agencija za obalni linijski pomorski promet

 
 

[ Vijesti ]

Vijesti

29. prosinca 2006.

Premijer Sanader svečano otvorio Agenciju

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske dr. Ivo Sanader u subotu 16.prosinca svečano je otvorio nove prostorije Agencije za obalni linijski pomorski promet u Splitu, u Ulici grada Antofagaste 6. Uz premijera Sanadera svečanosti su nazočili potpredsjednik hrvatskoga Sabora Luka Bebić, ministar mora, turizma, prometa i razvitka Božidar Kalmeta, ministar obrane Berislav Rončević, državni tajnici i saborski zastupnici, župan splitsko-dalmatinski Ante Sanader, gradonačelnik Splita Zvonimir Puljić, te brojni uzvanici iz pomorskog i društvenoga života.

Nove prostorije Agencije blagoslovije nacionalni ravnatelj Apostolata mora fra Zlatko Šafarić.

Sve nazočne najprije je pozdravio domaćin, ravnatelj Agencije kap. Ivan Franičević, čije izlaganje donosimo u cjelosti u prilogu. Ministar Božidar Kalmeta osobito je naglasio da se osnutkom Agencije hrvatskim brodarima neće omogućiti samo tržišno natjecanje, nego i njihova kvalitetna priprema za javljanje na natječaje i u drugim zemljama na Sredozemlju. Osim provedbe natječaja i sklapanja ugovora s koncesionarima Božidar Kalmeta istakao je važnost nadzorne uloge u provedbi nadmetanja, jer se više ne smije ponavljati stara praksa da zbog štednje brodovi plove na pogon samo jednog stroja, pa u konačnici plovidba traje sat više od predviđenog. Uza to, nacionalna regulatorna ustanova skrbit će i o sigurnosti više od 26 milijuna putnika koji plove između kopna i otoka, a o težini odgovornosti koju je agencija preuzela na sebe najbolje svjedoči podatak da se svaki peti turist u Hrvatskoj koristi brodskim prijevozom.

Predsjednik Vlade dr.Ivo Sanader istaknuo je da je činjenica da će nacionalna regulatorna ustanova, čija je zadaća koncesioniranje i nadzor održavanja državnih linije, imati sjedište u Splitu, još jedan doprinos daljnjoj decentralizaciji Hrvatske.
Splitska luka je s godišnjim prometom od 3,5 milijuna putnika i 650.000 vozila prva u Hrvatskoj i treća na Sredozemlju pa je logično da novoosnovana agencija ima sjedište upravo u Splitu, kazao je primjer Sanader.

Brojni uzvanici su, nakon svečanoga otvaranja, s velikim zanimanjem razgledati prostore agencije uređene u pomorskome duhu.Govor ravnatelja (Word dokument)
Srdačan doček pred AgencijomPozdravna riječ ravnatelja kap.FraničevićaVisoki gosti u AgencijiPrigodno slovo ministra KalmetePremijer Sanader govori uzvanicimaAgenciju je blagoslovio fra Zlatko ŠafarićPremijer Sanader okružen novinarimaUzvanici razgledaju slike starih parobrodaZdravica na novu Agenciju