Natrag

Datum: 29.05.2009.

BIJELI BRODOVI OSLONAC SEZONE 2009.

Trajekti i putnički brodovi hrvatske bijele flote od ponedjeljka 1. lipnja 2009. godine plove po sezonskom plovidbenom redu koji će vrijediti do 30. rujna. Premda u sezoni 2009. nema velikih novosti u odnosu na lanjsko ljeto opravdano se očekuje da će bijelo brodovlje biti glavni oslonac turizmu na otocima. Temelji za dosad najbolju organizaciju prometa stvoreni su prošle godine kada je na gotovo svim linijama osjetno povećan broja putovanja, a znatno je porastao i kapacitet brodovlja, jer je nacionalni brodar Jadrolinija uveo je u plovidbu tri velika i gotovo posve nova trajekta.
Premda je u 2008. godini promet dostigao rekordnih 11.887.998 putnika i 2.914.683 vozila gužvi i dugih čekanja na ukrcaj gotovo da i nije bilo. Ni u sezoni koja upravo počinje gužve se ne očekuju. Uz to je za srpanj najavljena isporuka broda ‘Biokovo’, najmodernijega trajekta za lokalne pruge kapaciteta 138 vozila i 1200 putnika, koji se u splitskom brodogradilištu gradi za Jadroliniju.
Od sezonskih linija valja izdvojiti brzobrodsku liniju 9141 Pula-(Unije)-Mali Lošinj-(Ilovik)-Zadar, na kojoj plovi dvotrupac ‘Bišovo’ brodara Linijska Nacionalna Plovidba d.d. Na pruzi koja povezuje Istru s Kvarnerom i Dalmacijom i u sezoni 2008. zabilježen je značaj rast prometa, a to se očekuje i ovoga ljeta. Više putnika očekuje se na klasičnoj brodskoj liniji između Trogira, Slatina i Splita, na kojoj plovi brod ‘Sestrice’. Mediteranska plovidba iz Korčule svojim je trajektima već otvorila sezonsku liniju između Drvenika kod Makarske i luke Dominče na Korčuli. Jadrolinija od 1. lipnja uvodi sezonsku trajektnu liniju Vela Luka-Lastovo na kojoj će trajekt ploviti dva puta dnevno, te brzobrodsku liniju Split-Milna-Hvar. Brzi brod svakog dana plovi do Hvara, a jednom tjedno do Milne na Braču.
Sezonski plovidbeni redovi usklađeni su s potrebama jadranskih otoka, te je u postupku njihova usuglašavanja uvažen najveći dio želja i zahtjeva otočana.