Natrag

Datum: 25.11.2011.

BROD ‘MEC’ NA LINIJI ILOVIK-MRTVAŠKA

Privremena brodska linija između Ilovika i luke Mrtvaška na otoku Lošinju bit će uspostavljena u ponedjeljak 28. studenoga 2011. godine, a na njoj će ploviti putnički brod ‘Mec’, vlasništvo Obrta za ribarstvo i turizam ‘Trn’ iz Ždrelca na otoku Pašmanu. Linija će se održavati do početka veljače 2012. godine, do kada se očekuje završetak radova na dogradnji i proširenja pristana na Iloviku, a zbog kojih neće biti moguće pristajanje klasičnoga putničkoga broda ‘Premuda’ na liniji 310 Mali Lošinj-Unije-Susak-Ilovik te brzoga plovila ‘Dubravka’ na liniji 9308 Mali Lošinj-Ilovik-Susak-Unije-Martinšćica-Cres-Rijeka. Prijevoz će biti besplatan.
Upravno vijeće Agencija za obalni linijski pomorski promet prihvatilo je mišljenje stručnoga povjerenstva kako ponuda Obrta ‘Trn’ jedina u potpunosti udovoljava uvjetima žurnoga pozivnoga natječaja kojeg je Agencija raspisala 11. listopada 2011.
Za liniju dugu 1,3 nautičkih milja, na kojoj su predviđena tri povratna putovanja dnevno, tražio se brod kapaciteta 50 putnika i minimalne brzine od 10 čvorova, a koji posjeduje potrebne svjedodžbe, što brod ‘Mec’ ispunjava. Na natječaj su se javili Aldo Šilovinac te Zajednički obrt ‘Devin’, oba iz Maloga Lošinja, kao i Ribarska proizvođačka zadruga Vrgada, no njihove ponude nisu zadovoljavale.
Radovi na Iloviku, koje po ugovoru sa Županijskom lučkom upravom Mali Lošinj, obavlja riječka tvrtka ‘Sun Adria’, otvoreni su 5. listopada, a organizirani su tako da su brodovi Jadrolinije mogli pristajati do 27. studenoga 2011. godine, nakog čega se luka u cijelosti zatvara. Da bi otok Ilovik, na kojem je zimi 80 stalnih stanovnika, bio svakodnevno povezan s Malim Lošinjem, uspostavlja se privremena brodska linija do luke Mrtvaška, gdje će otočane preuzimati autobus organiziran od Grada Maloga Lošinja.

Plovidbeni red privremene linije Ilovik-Mrtvaška