Natrag

Datum: 16.09.2010.

DO KRAJA GODINE KROZ VELIKI ŽDRELAC

Od ponedjeljka 20. rujna 2010. godine brodovi koji održavaju četiri državne linije na zadarskom području ponovno će do luka Sali i Zaglav na Dugom Otoku, te Rave i Iža ploviti kroz morski prolaz Veliki Ždrelac između otoka Ugljana i Rivnja. Toga će dana, kako je izvijestila splitska tvrtka Plovput, za sav promet biti zatvoren plovni put Mali Ždrelac, između Ugljana i Pašmana. Zabrana plovidbe vrijedit će do okončanja radova, koji bi prema planovima Plovputa trebali biti obavljani do kraja godine.

Duljim putem plovit će brodovi riječke Jadrolinije i dubrovačke tvrtke G. & V. Line d.o.o. koji održavaju državne brodske linije 405 Rava-Iž-Zadar i 405a Sali-Zaglav-Zadar, te brzobrodske linije 9406 Zadar-Zaglav-Sali i 9404a Zadar-Iž-Rava. Promjena plovidbenih ruta uslijedila je nakon što su nepuna tri mjeseca brodovi do zadarskih otoka plovili kroz Mali Ždrelac. No, kako najavljuju iz Plovputa, to će biti i posljednja izmjena rute, jer će nakon završetka nove faze radova prestati potreba zatvaranja Maloga Ždrelca, a završni poslovi odvijat će se bez utjecaja na pomorski promet.

Plovni put je prvi puta zatvoren 3. studenoga 2008. godine zbog radova na proširenju kanala i rekonstrukciji mosta između Ugljana i Pašmana. Poslovi na mostu su završeni koncem lipnja 2009. godine, a godinu dana poslije okončan je i glavni dio radovi na proširenju plovnoga puta, pa je od 1. srpnja 2010. promet privremeno bio quspostavljen kroz Mali Ždrelac.

Plovidbeni redovi:
Brodska linija 405 Rava-Iž-Zadar
Brodska linija 405a Sali-Zaglav-Zadar
Brzobrodska linija 9404a Zadar-Iž-Rava
Brzobrodska linija 9406 Zadar-Sali-Zaglav