Natrag

Datum: 02.07.2008.

DOGOVOR O POTPORAMA, U SUBOTU BEZ PROSVJEDA

U subotu 5. srpnja 2008. godine neće biti prosvjeda brodara, ovlaštenika koncesija na državnim brzobrodskim linijama, jer su članovi Udruge hrvatskih linijskih brodara i predstavnici Agencije za obalni linijski pomorski promet, na današnjem sastanku održanom u Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture u Zagrebu, postigli dogovor o načinu isplate povećanih potpora zbog stalnoga rasta cijena goriva, a sukladno Uredbi o uvjetima i postupku davanja koncesije za obavljanje javnog prijevoza u linijskom obalnom pomorskom prometu (N.N. 132/06). U radu sastanka sudjelovali su i Božidar Kalmeta, ministar mora, prometa i infrastrukture, Branko Bačić, državni tajnik za more i kap. Mario Babić, pomoćnik ministra.

Kako je dogovoreno brodari Split Tours d.d., G. & V. Line d.o.o. iz Dubrovnika, Miatours d.o.o. iz Zadra, U.T.O. Kapetan Luka iz Krila i Ivante d.o.o. iz Zlarina, će Agenciji podnijeti zahtjeve za izvanrednom korekcijom potpora za prvih šest mjeseci 2008. godine s potrebnim obrazloženjem, sukladno članku 42. spomenute Uredbe. Agencija će izvršiti kontrolu zahtjeva nakon čega će korekcija potpora za prvo tromjesečje biti isplaćena zajedno s redovitom potporom za srpanj, a za drugo tromjesečje s isplatom za kolovoz, a najkasnije do 31. kolovoza 2008. godine.

Glede zahtijeva članica Udruge hrvatskih linijskih brodara za žurnim potpisivanjem dodatka ugovora za održavanje koncesioniranih brzobrodskih linija, kojim bi se uveo automatizam isplate povećanih potpora svaki put kad bi cijene goriva porasle za tri posto, zaključeno je da će Agencija za obalni linijski pomorski promet i Udruga hrvatskih linijskih brodara, zastupana po tajniku Nediljku Ivančeviću, izraditi prijedlog toga dodatka ugovoru i o njemu zatražiti mišljenje Agencije za zaštitu tržišnoga natjecanja.

Ako bi Agencija za zaštitu tržišnoga natjecanja dala pozitivno mišljenje dodatak ugovorima bio bi odmah potpisan i stupio bi na snagu. Ako pak Agencija ZZTN ne odobri potpisivanje dodatka ugovora održat će se, do konca srpnja, ponovni sastanak predstavnika brodara, ovlaštenika koncesije i Agencije za obalni linijski pomorski promet kako bi se iznašlo rješenje problema.

Do dobivanja mišljenje Agencije ZZTN ili eventualnog novog sastanka isplata korekcija potpora za razdoblje poslije 30.lipnja 2008. obavljat će se mjesečno, a na temelju izvješća brodara.