Natrag

Datum: 26.06.2007.

DVA BRODARA ZA LINIJU PULA-MALI LOŠINJ-ZADAR

Na javni natječaj za davanje koncesije za obavljanje javnoga prijevoza u linijskom obalnom pomorskom prometu na državnoj brzobrodskoj liniji 9141 Pula – Unije- Mali Lošinj- Ilovik – Zadar javila su se dva hrvatska brodara. Njihove ponude je u ponedjeljak 26. lipnja 2007. godine u 10 sati u prostorijama Agencije za obalni linijski pomorski promet u Splitu otvorilo Stručno povjerenstvo na čelu s predsjednikom kap. Josipom Lazarićem, pulskim lučkim kapetanom.

Prispjele su ponude tvrtke Split Tours d.d.  iz Splita s brodom ‘Bišovo’ i  tvrtke U.T.O. Kapetan Luka iz Krila Jesenica s brodom ‘Krilo’. Stručno povjerenstvo će razmotriti prispjele ponude i s prijedlogom za izbor najbolje izvjestiti Upravno vijeće Agencije koje donosi konačnu odluku. Očekuje se da će odluka o dodijeli koncesije biti donijeta vrlo brzo kako bi brod mogao zaploviti do početka visoke sezone.

Uspostavom  linije 9141 obnovit će se pomorske veze Istre, Kvarnera i Dalmacije, što su tražili i putnici i gospodarstvenici i predstavnici vlasti  triju županija – Istarske, Primorsko-goranske i Zadarske, još od 2005. godine kada je tu liniju prestao održavati feribot ‘Marina’ Lošinjske plovidbe.

Linija je sezonskoga karaktera, a održavat će se četiri mjeseca godišnje. No, u ovoj godini brzi brod će između Pule, Maloga Lošinja i Zadra, ploviti najviše tri mjeseca zbog procedure raspisivanja i provedbe javnoga natječaja. U predsezoni i posezoni predviđena su dva povratna putovanja tjedno, a u visokoj sezoni pet povratnih putovanja. U predsezoni i posezoni brod će na svakome putovanju ticati luke Unije i Ilovik, a u  visokoj sezoni će biti tri ticanja Unija i dva ticanja Ilovika tjedno. Natječaj omogućuje budućem koncesionaru da u dva dana, kada ne održava liniju 9141, svojim brodom plovi na međunarodnoj liniji od Pule do Venecije ili neke druge talijanske luke.