Natrag

Datum: 11.10.2011.

ILOVIK TRI MJESECA BEZ LINIJA

Otok Ilovik bit će najmanje tri mjeseca bez brodova na redovitim linijama koje ga povezuju s Malim Lošinjom i Rijekom te s drugim otocima na Kvarneru. Zbog radova na dogradnji pristana neće biti moguće pristajanje klasičnoga putničkoga broda ‘Premuda’ na liniji 310 Mali Lošinj-Unije-Susak-Ilovik te brzoga plovila ‘Dubravka’ na liniji 9308 Mali Lošinj-Ilovik-Susak-Unije-Martinšćica-Cres-Rijeka, oba iz flote nacionalnoga brodara Jadrolinije.
Radovi, koje po ugovoru sa Županijskom lučkom upravom Mali Lošinj, obavlja riječka tvrtka ‘Sun Adria’, službeno su otvoreni 5. listopada 2011., a trebali bi biti završeni u četiri mjeseca, no zbog nepovoljnih zimskih vremenskih prilika mogli bi potrajati i nešto duže. Prema planu izvođača do nedjelje 23. listopada brodovi će pristajati na sadašnjemu, vanjskome vezu. Nakon toga, a do 27. studenoga pristajat će na unutarnjem vezu, tako da će promet biti u cijelosti obustavljen tek koncem studenoga.
Nemogućnost pristajanja brodova na redovitim linijama neće se odraziti na povezanost otoka Ilovika, na kojem je zimi 80 stalnih stanovnika, s Malim Lošinjem i Rijekom. Do okončanja radova održavat će se privremena brodska linija između Ilovika i luke Mrtvaška na otoku Lošinju, koja će pak biti vezana na privremene autobusne linije između Mrtvaške i Maloga Lošinja. U slučaju nepovoljnih vremenskih prilika brod na privremenoj liniji umjesto u Mrtvaškoj pristajat će u Velome Lošinju ili Čikatu.
U organizaciji i zajedničkom financiranju sustava prijevoza sudjelovat će Agencija za obalni linijski pomorski promet, Primorsko-goranska županija, Županijska lučka uprava Mali Lošinj i Grad Mali Lošinj.
Kako bi se privremena brodska linija Ilovik-Mrtvaška mogla na vrijeme uspostaviti brodar će se odabrati žurnim pozivnim natječajem. Predviđeno je da se na liniji, dugoj 1,3 nautičkih milja, održavaju tri povratna putovanja dnevno brodom minimalne brzine od 10 čvorova. Brod mora imati 50 mjesta za putnike u grijanom zatvorenom prostoru i odgovarajući prostor za teret, te posjedovati sve potrebne svjedodžbe. Zainteresirani brodari mogu se za pojedinosti obratiti Agenciji za obalni linijski pomorski promet na telefon 021 329 370 ili e-mail info@agencija-zolpp.hr. Ponude će se primati do srijede 2. studenoga 2011. u 15 sati, a o najboljem ponuditelju odlučit će stručno povjerenstvo.

Na slici: luka Ilovik