Natrag

Datum: 29.09.2010.

IZVANSEZONA BIJELIH BRODOVA

Od 1. listopada promet na trajektnim i brodskim linijama na Jadranu odvija se po novome, izvansezonskom plovidbenom redu, koji će vrijediti do 31. prosinca 2010. godine. Prestanak glavne plovidbene sezone, kao i svake godine, donosi uobičajeno smanjenje broja putovanja na mnogim linijama, a plovidbeni redovi u posljednja tri mjeseca 2010. jednaki su onima koji su vrijedili od 8. ožujka do 31. svibnja. To znači da je u odnosu na jesen 2009. godine na pojedinim trajektnim linijama smanjen broj polazaka, a izvan sezone se ne održava ni dužobalna linija Rijeka-Split-Stari Grad-Korčula-Dubrovnik.
S krajem rujna prestala je plovidba na sezonskim brzobrodskim linijama 9141 Pula-(Unije)-Mali Lošinj-(Ilovik)-Zadar i 9603a Split-Milna-Hvar, te na brodskoj liniji 616 Trogir-(Slatine)-Split, a od 12. rujna ne plovi ni trajekt na liniji 641 Drvenik-Dominče.
Po prvi puta izvansezonski red plovidbe vrijedi samo do 31. prosinca, budući se od ove godine plovidbeni redovi izrađuju kao cjelogodišnji. Podjela na izvansezonske i sezonske redove plovidbe ostala je i dalje.
Na trajektnim i klasičnim brodskim linijama koje održavaju Jadrolinija i Linijska nacionalna plovidba d.d. od 1. listopada prestaje primjena sezonskih tarifa, pa se cijene prijevoza putnika i vozila vraćaju na razinu od 31. svibnja 2010. godine. U praksi to znači putovanje do otoka jeftinije za prosječno 20 posto.
Sukladno odredbama Zakona o prijevozu u linijskom i povremenom obalnom pomorskom prometu u svih šest županijskih središta Hrvatske gospodarske komore na Jadranu tijekom listopada obavit će se postupak usuglašavanja plovidbenih redova za 2011. godinu.