Natrag

Datum: 28.09.2012.

IZVANSEZONA: MANJE LINIJA, NIŽE CIJENE

Od ponedjeljka 1. listopada 2012. godine plovidba brodova u javnom obalnom linijskom pomorskom prometu na Jadranu odvijat će se po izvansezonskome dijelu cjelogodišnjega plovidbenoga reda, što u najkraćem znači: manje linija i niže cijene prijevoza.
Kao i svake jeseni završetkom glavne turističke sezone prestaje i plovidba na sezonskim linijama, a na mnogim cjelogodišnjim linijama broja putovanja se prilagođava zimskim prometnim potrebama. Tako je 11. rujna prestala plovidba na trajektnoj liniji 641 Drvenik-Dominče, a od 25. rujna ne plovi ni klasični brod na liniji 616 Trogir-Slatine-Split. Posljednjega dana rujna završeva plovidba na dužobalnoj liniji Rijeka-Split-Stari Grad-Korčula-Sobra-Dubrovnik, te na sezonskim brzobrodskim linijama 9141 Pula-Unije-Mali Lošinj-Ilovik-Zadar i 9603a Split-Milna-Hvar.
Jedina značajnija novost u izvansezonskom dijelu plovidbenoga reda za 2012. godinu odnosi se na otok Ilovik. Nakon uspostave brodske linije između Ilovika i luke Mrtvaška na otoku Lošinju u Iloviku više ne pristaje brod na klasičnoj brodskoj liniji 310 Unije-Srakane-Susak-Mali Lošinj, a na brzobrodskoj liniji 9308 Mali Lošinj-Ilovik-Susak-Martinšćica-Cres-Rijeka broj pristajanja se sa četiri smanjuje na dva tjedno.
S posljednjim danom rujna prestaje primjena sezonskih tarifa na trajektnim, brzobrodskim i klasičnim brodskim linijama, te se cijene prijevoza putnika i vozila vraćaju na razinu od 31. svibnja 2012. godine. Tako će se do otoka putovati prosječno 20 posto jeftinije.