Natrag

Datum: 01.03.2010.

JADROLINIJA PRODALA ‘VANGU’

Trajekt ‘Vanga’, jedan od veterana obalnog linijskog prometa na Jadranu, nije više u sastavu brodovlja riječke Jadrolinije. Na javnome natječaju brod je, za 750 tisuća kuna, kupio jedan poduzetnik iz Slovačke, kojemu će ‘Vanga’ biti predana idućih dana. Još nije poznato za što će novome vlasniku služiti 42 godine stari trajekt, ali je sigurno da neće u rezalište.

‘Vanga’ je, inače, najstariji trajekt najvećega hrvatskoga putničkoga brodara. Izgrađen je u svibnju 1968. godine u norveškom brodogradilištu Ankerlokken Verft Glommen A/S u Fredrikstadu pod imenom ‘Bastø III’ za tvrtku A/S Alpha iz Mossa. Jadrolinija ga je kupila 1985. i prošlih četvrt stoljeća plovio je na brojnim linijama na Jadranu. Trajekt je dug 65.6 i širok 13.3 metara, a može ukrcati 52 vozila i 400 putnika. Pokreće ga dizelski stroj ‘Sulzer’ od 970 kilovata. Kao novi plovio je brzinom od 11 čvorova, no danas je osjetno sporiji, što mu i jest glavni nedostatak.
Prodajom ‘Vange’ najstariji trajekt Jadrolinije postala je ‘Lošinjanka’ građena 1969. godine. Uz to naš najveći bijeli brodar ima još četiri feribota građena prije više od 40 godina (‘Liburnija’, ‘Vis’, ‘Istra’ i ‘Lastovo’).