Natrag

Datum: 11.07.2012.

KONCESIJE NA PET TRAJEKTNIH LINIJA

Upravno vijeće Agencije za obalni linijski pomorski promet donijelo je odluku o ishodu natječaja za koncesije za održavanje 24 državne trajektne linije: koncesionar je izabran na pet linija dok je za preostalih 19 linija natječaj poništen obzirom da prispjele ponude nisu udovoljavale zahtjevima. Time je Upravno vijeće prihvatilo mišljenje stručnih povjerensta koja su razmatrala ukupno 23 ponude što su ih dostavila tri hrvatska brodara.

Četiri linije dobio je nacionalni brodar Jadrolinija i to: 332 Valbiska-Merag, 334 Brestova-Porozina, 335 Prizna-Žigljen i 631 Split-Supetar. Koncesiju za liniju 337 Jablanac-Mišnjak dobila je Rapska plovidba d.d. Svih pet linija je dohodovno što znači da će brodari plaćati koncesijsku naknadu za njihovo održavanje. Tako će Jadrolinija plaćati godišnju naknadu u visini dva posto ukupno ostvarenoga prihoda, dok će Rapska plovidba d.d. plaćati naknadu od 2.27 do 2.42 posto ovisno o godini. Pod koncesijskim uvjetima plovidba će se odvijati počev od 1. siječnja 2013. godine.

Podsjetimo da je, sukladno odluci Upravnoga vijeće Agencije o namjeri davanja koncesije za obavljanje javnog prijevoza u linijskom pomorskom prometu 9. studenoga 2011. godine objavljen je natječaj za odabir koncesionara na linijama:
Valbiska-Merag, Brestova-Porozina, Prizna-Žigljen, Jablanac-Mišnjak, Zadar-Ist- Silba-Premuda-Mali Lošinj, Zadar-(Ošljak)-Preko, Biograd-Tkon, Zadar-Rivanj-Sestrunj-Zverinac-Molat-Ist, Brbinj-Zadar, Zadar-Bršanj-Rava, Šibenik-Zlarin-Kaprije-Žirje, Vis-Split, Lastovo-Vela Luka-Split, Vela Luka-Lastovo, Drvenik Veli-Drvenik Mali-Trogir-Split, Split-Supetar, Drvenik-Sućuraj, Ploče-Trpanj, Orebić-Dominče, Split-Stari Grad, Split-Rogač, Makarska-Sumartin, Dubrovnik-Suđurađ i Prapratno-Sobra.

Zbog specifičnosti plovidbenoga reda natječaj za koncesioniranje triju linija na zadarskom području – 401 Zadar-Ist-Olib-Silba-Premuda-Mali Lošinj, 433 Zadar-Sestrunj-Žverinac-Molat i 435 Zadar-Bršanj-Rava – objavljen je ‘u paketu’, jednako kao i natječaj za linije 604 Ubli-Vela Luka-Split i 604a Ubli-Vela Luka.

Nacionalni brodar Jadrolinija dao je ponudu za ukupno 20 linija koje su njegovi brodovi i do sada održavali. Uz Rapsku plovidbu d.d. koja je i sada održava, za liniju 337 Jablanac-Mišnjak natjecala se i Jadrolinija. Linijska nacionalna plovidba d.d. iz Splita natjecala se održavanje linija 532 Šibenik-Zlarin-Kaprije-Žirje, 831 Dubrovnik-Suđurađ i 832 Prapratno-Sobra.

Sukladno amandmanima na Direktivu Europske unije 3577/92, ugovori potpisani temeljem ovoga natječaja vrijedit će do 31. prosinca 2016. godine, a nakon toga će, u novome natječaju, ravnopravno moći sudjelovati svi zainteresirani brodari iz Europske unije.