Natrag

Datum: 11.06.2010.

LINIJA DRVENIK-DOMINČE OD 18. LIPNJA 2010.

Sezonska trajektna linija 641 Drvenik-Dominče bit će uspostavljena u petak 18. lipnja 2010. godine, a održavat će je trajekt ‘Hanibal Lucić’ nacionalnoga putničkoga brodara Jadrolinije iz Rijeke. Tako je odlučilo Upravno vijeće Agencije za obalni linijski pomorski promet, na sjednici održanoj u Zagrebu 10. lipnja 2010. godine.

Kako je određeno plovidbenim redom trajekt ‘Hanibal Lucić’ će na liniji Drvenik-Dominče ploviti zaključno do 12. rujna 2010. U sezonskome razdoblju od 18. lipnja do 15. srpnja, te od 16. kolovoza do 12. rujna predviđena su dva povratna putovanja dnevno, dok će u visokoj sezoni, od 16. srpnja do 15. kolovoza svakodnevno biti tri povratna putovanja između Drvenika kod Makarske i trajektne luke Dominče na Korčuli. Trajekt ‘Hanibal Lucić’, koji može ukrcati 350 putnika i 30 vozila, tu će relaciju prelaziti za približno dva i pol sata.

Trajektnu liniju 641 desetljeće i pol je trajektom ‘Dominče’ održavala brodarska tvrtka Mediteranska plovidba d.d. iz Korčule. No ona je 20. travnja 2010. otkazala liniju, a u službenoj obavijesti upućenoj Agenciji za obalni linijski pomorski promet navodi se da neće biti u stanju održavati liniju Drvenik-Dominče ‘usprkos najboljim namjerama i čvrstoj želji da dade svoj doprinos što kvalitetnijem povezivanju otoka Korčule s kopnom, kao i značajnim naporima da proteklih mjeseci pravovremeno nađe što ekonomičnije i zadovoljavajuće tehničko rješenje’. Naime, trajekt ‘Dominče’ je u kolovozu 2009. pretrpio havariju, nakon čega ga brodar nije uspio osposobiti za plovidbu.

Nakon toga je Agencija, sukladno odredbama Zakona o prijevozu u linijskom i povremenom obalnom pomorskom prometu, poduzela mjere za uspostavom trajektne linije Drvenik – Dominče u punoj sezone 2010. godine, rezultat čega jest odluka da se linija povjeri Jadrolinija.

Dokument: Plovidbeni red linije 641 Drvenik-Dominče