Natrag

Datum: 28.01.2009.

LINIJA LOPAR-VALBISKA OD 15. VELJAČE

Trajekt ‘Nosač’ splitskog brodara Linijska nacionalna plovidba d.d. ponovno će zaploviti na državnoj trajektnoj liniji 338 između Lopara na otoku Rabu i Valbiske na Krku u nedjelju 15. veljače 2009. godine. Prvotno je bilo najavljeno da će promet biti obnovljen 31. siječnja 2009., no kako je izvjestio Vanja Dabelić, ravnatelj Županijske lučke uprave Rab, to nije moguće zbog nastavka radova na sanaciji trajektnoga pristaništa u Loparu. Poradi vrlo loših vremenskih prilika izvođač radova, riječka tvrtka Sun Adria d.o.o., nije u planiranom vremenu uspio završiti sanaciju gata u Loparu, pa se očekuje da će to obaviti u dva dodatna tjedna.

Cijelogodišnja trajektna veza između Lopara i Valbiske, duljine 15,2 milje, uvedena je po prvi puta 21. siječnja 2008., a zamijenila je sezonsku liniju Lopar-Baška. No već 31. siječnja 2008. uočena su veća oštećenja i urušavanje obale, što je onemogućilo pristajanje trajekta, pa je Lučka kapetanija Rijeka izdala rješenje o zabrani korištenja trajektnoga pristana, odnosno ukrcaja i iskrcaja vozila i putnika u luci Lopar. Nakon nužne sanacije linija je ponovno uspostavljena 17. srpnja 2008., uz najavu da će radovi biti nastavljeni po završetku turističke sezone, što je i učinjeno 10. prosinca.
Dok traje obustava prometa na liniji 338 za prijevoz putnika i vozila mogu se koristiti trajekti Rapske plovidbe d.d. na liniji Jablanac-Mišnjak.