Natrag

Datum: 24.01.2011.

MALI ŽDRELAC ZA VELIKE BRODOVE

Redoviti linijski pomorski promet kroz plovni put Mali Ždrelac, između otoka Ugljana i Pašmana, bit će ponovno uspostavljen od utorka 25. siječnja 2011. godine, pa će putovanje između Zadra i otoka Iža i Rave, te luka Sali i Zaglav na Dugom Otoku biti osjetno kraće.
Temeljem suglasnosti Lučke kapetanije Zadar brodovi riječke Jadrolinije i dubrovačke tvrtke G. & V. Line d.o.o. koji plove na državnim brodskim linijama 405 Rava-Iž-Zadar i 405a Sali-Zaglav-Zadar, te na brzobrodskim linijama 9406 Zadar-Zaglav-Sali i 9404a Zadar-Iž-Rava, više neće ploviti duljim putem, kroz prolaz Veli Ždrelac između otoka Ugljana i Rivnja.
Ponovna plovidba kroz Mali Ždrelac trebala je biti uspostavljena u petak 21. siječnja 2011., ali zbog izuzetno nepovoljnih vremenskih prilika nije bilo moguće postavljanje pomorskih svjetlosnih oznaka bez kojih se kanal nije mogao pustiti u promet. Taj dio posla obavljen je u ponedjeljak 24. siječnja.
Splitska tvrtka Konstruktor-Inženjering prošlog je tjedna okončala većinu radova na tome plovnome putu, a za obavljanje preostalih poslova na kopnenom dijelu prolaza (ukopavanje električnih instalacija i izgradnja bočnih zidova) neće biti potrebno zatvaranje Maloga Ždrelca. Sada je prolaz s 20 proširen na koridor širine 40 i dubine četiri metra, što će omogućuti plovidbu mnogo većih brodova.