Natrag

Datum: 15.06.2012.

‘MEC’ OSTAJE NA LINIJI ILOVIK-MRTVAŠKA

Upravno vijeće Agencija za obalni linijski pomorski promet odlučilo je da se privremena brodska linija između Ilovika i luke Mrtvaška na otoku Lošinju, koja je uspostavljena 28. studenoga 2011. godine, nastavi održavati sve do izbora koncesionara za novu državnu brodsku liniju 311 Ilovik-Mrtvaška. Na njoj će i dalje ploviti putnički brod ‘Mec’, vlasništvo Obrta za ribarstvo i turizam ‘Trn’ iz Ždrelca na otoku Pašmanu.

Temeljem Odluke o namjeri davanja koncesije za obavljanje javnog prijevoza u linijskom pomorskom prometu natječaj za liniju 311 će se žurno raspisati, a tražit će se brod kapaciteta 50 putnika i najmanje brzine od 10 čvorova. Do tada će brod ‘Mec’, umjesto dosadašnja tri, obavljati dnevno četiri povratna putovanja na relaciji dugoj 1.3 nautičkih milja. Plovidbeni red u cijelosti je dogovoren s otočanima, točnije s Mjesnim odborom Ilovik i Gradom Malim Lošinjem.

Dva puta tjedno u sezoni, od polovice lipnja do polovice rujna, održavat će se i posebno putovanje namijenjeno isključivo prijevozu robe, kako bi se poboljšala i olakšala opskrba Ilovika.

Za razliku od prošlih mjeseci prijevoz na privremenoj brodskoj liniji Ilovik-Mrtvaška više neće biti besplatan, pa će osobe stalno nastanjene na Iloviku cijele godine plaćati otočnu kartu od 10 kuna. Svi ostali putnici plaćat će 25 kuna u sezoni, a 15 kuna u izvansezoni za putovanje u jednome smjeru.
Uvođenjem linije 311 Ilovik-Mrtvaška mijenjaju se značajke dvaju linija koje su dosad ticale Ilovik. Klasični putnički brod ‘Premuda’ na liniji 310 Mali Lošinj-Unije-Susak-Ilovik više neće uopće pristajati na Iloviku. Brzo plovilo ‘Dubravka’ na liniji 9308 Mali Lošinj-Ilovik-Susak-Unije-Martinšćica-Cres-Rijeka na otoku će pristajati tri puta tjedno u sezonskom i dva puta tjedno u izvansezonskom razdoblju.

Privremena brodska linija Ilovik-Mrtvaška uvedena je nakon što su počeli radovi na dogradnji i proširenja pristana na Iloviku, zbog kojih nije bilo moguće pristajanje brodova na redovitim linijama. Poslije provedenoga žurnoga pozivnoga natječaja kojeg je raspisala Agencija za obalni linijski promet odabran je brod ‘Mec’, koji je u tolikoj mjeri zadovoljio potrebe otočana da su zatražili da takva veza ostaje trajna. Posebno je značajno da je putovanje od Ilovika do Maloga Lošinja klasičnim brodom na liniji 310 trajalo sat vremena, a između Ilovika i Mrtvaške traje samo desetak minuta.

Plovidbeni red privremene linije Ilovik-Mrtvaška