Natrag

Datum: 04.11.2008.

„MEDITERAN“ PLOVI ZA UČENIKE

Učenici s južnoga dijela Dugoga Otoka, iz mjesta Sali, Zaglav, Žman i Luka, koji na poslijepodnevnu nastavu u Zadar plove brodom na liniji 405a Sali-Zaglav-Zadar, od srijede 5. studenoga 2008. putovat će brzim dvotrupcem ‘Mediteran’, umjesto klasičnim putničkim brodom ‘Lara’, što će osjetno skratiti njihov svakodnevni put. Plovidba iz Sali do Zadra trajat će nešto manje od sat i pol vremena, dok je ‘Lara’ isti put prelazila za sat vremena više. Brzi brod će iz Zadra isplovljavati u 10 sati, iz Sali u 11.15 a i Zaglava u 11.30 sati, te će stizati u Zadar u 12.40 sati.
Tako se izašlo u susret zahtjevima stanovnika Dugog Otoka, te će iz proračuna Republike Hrvatske biti osigurano 1,35 milijuna kuna za plovidbu ‘Mediterana’ do kraja lipnja 2009. godine. Toliki dodatni trošak temelji se na sadašnjim cijenama brodskoga goriva.
Teškoće za učenike s Dugoga Otoka nastale su nakon što je, zbog radova na proširenju kanala i rekonstrukciji mosta, od ponedjeljka 3. studenoga 2008. za sav pomorski promet zatvoren plovni put Mali Ždrelac, između otoka Ugljana i Pašmana. Do završetka radova na plovnome putu, svi brodovi u linijskom prometu koji su koristili Mali Ždrelac plovit će duljom rutom, kroz prolaz Veli Ždrelac.