Natrag

Datum: 31.05.2011.

NA BRZIM BRODOVIMA NOVI TARIFNI SUSTAV

Na 14 brzobrodskih linija na Jadranu, koje temeljem koncesijskih ugovora održavaju nacionalni brodar Jadrolinija i četiri privatne brodarske tvrtke, od 1. lipnja 2011. godine primjenjivat će se sustav prijevoznih tarifa koji već godinama postoji na trajektnim i klasičnim brodskim linijama. Umjesto sadašnjih jedinstvenih uvode se tri kategorije cijena: otočne, izvansezonske i sezonske. Odluku o tome donijelo je Upravno vijeće Agencije za obalni linijski pomorski promet.
Za stanovnike otoka cijene prijevoza ostaju nepromijenjene, a za ostale putnike uvode se sezonske cijene koje vrijede od 1. lipnja do 30. rujna i izvansezonske tarife od 1. listopada do 31. svibnja. Premda su sezonske i izvansezonske cijene veće od otočnih sve su one i dalje ispod razine tarifa na trajektnim linijama jednake udaljenosti.
Brzobrodske linije na Jadranu uvedene su 2001. godine s ciljem podizanje razine kvalitete veza otoka s kopnom. Doprinos tome bile su i cijene prijevoza za otočane, odnosno osobe stalno nastanjene na otocima, koje su bile osjetno niže od realnih za takav suvremeni način prijevoza. No, takve povlaštene cijene vrijedile su i za sve druge putnike.
Od 2001. godine do danas cijene su ostale praktički nepromijenjene, tako da je putovanje brzim brodovima postalo osjetno jeftinije od plovidbe trajektima. Uspostavom jedinstvenog sustava tarifiranja u javnom obalnom linijskom pomorskom prometu u Republici Hrvatskoj taj se nesrazmjer najvećim dijelom otklanja.