Natrag

Datum: 04.09.2009.

NA LINIJI PRVIĆ-VODICE BROD ‘ANTE VELI’

Tvrtka Ivante d.o.o. iz Zlarina sljedećih će šest godina brodom ‘Ante Veli’ održavati novu cjelogodišnju državnu brodsku liniji 506 koja povezuje Prvić Luku i Prvić Šepurine s Vodicama. Odlučilo je to Upravno vijeće Agencije za obalni linijski pomorski promet na sjednici održanoj u Zagrebu u petak 4. rujna 2009. godine. Vijeće je prihvatilo mišljenje stručnoga povjerenstva na čelu s predsjednikom kap. Janesom Lakošom, šibenskim lučkim kapetanom, da ponuda tvrtke Ivante d.o.o. jedina u cijelosti odgovara uvjetima natječaja. Koncesionar će liniju održavati uz godišnju potporu od 1,3 milijuna kuna.
Na ponovljeni Javni natječaj za obavljanje javnog prijevoza u linijskom pomorskom prometu na liniji 506 javili su se i Obrt ‘Trn’ iz Ždrelca, T.U.O. Mankul iz Zadra, te Triton-SC d.o.o. iz Trogira, ali njihove ponude nisu bile cjelovite.
Uspostava linije 506 predviđena je Odlukom o određivanju državnih linija u javnom prijevozu u linijskom obalnom pomorskom prometu koju je Vlada Republike Hrvatske donijela 7. prosinca 2008. Ukupna duljina linije je tri nautičke milje, a predviđeno je 27 povrtanih putovanja tjedno u izvansezoni, te 34 povratna putovanja tjedno u sezoni. Natječajem se tražio brod kapaciteta najmanje 40 putnika i minimalne brzine 10 čvorova. Izabrani brod ‘Ante Veli’ ima kapacitet 66 putnika. Brzinom od 12 čvorova pokreću ga dva dizelska stroja Ford-Sabre Marine od ukupno 312 kilovata, a ima i dva propelera. Brod je dug 16,3 i širok 4,7 metara, izgrađen je 1983. u britanskom brodogradilištu Sussex Shipyards Ltd. u Shorehamu, a rekonstruiran je 2000. godine
Između Prvića i Vodica brod će zaploviti po isteku žalbenoga roka, odnosno po konačnosti odluke Upravnoga vijeća.