Natrag

Datum: 20.05.2008.

NOVI TRAJEKTI ZA SEZONU

Najveći hrvatski putnički brodar, riječka Jadrolinija, pojačat će u sezoni 2008. godine neke od najprometnijih trajektnih linija trima brodovima kupljenim u Grčkoj. Riječ je o rabljenim, no praktički novim trajektima od kojih su dva već stigla u Jadran, a pod oznakama Jadrolinije zaplovit će tijekom lipnja.

To su trajekti ‘Bol’ i ‘Ilovik’ namijenjeni održavanju linija 631 Split-Supetar, odnosno 332 Valbiska-Merag. Trajekt ‘Bol’, kapaciteta 190 vozila, dug je 95,4 i širok 20 metara, a izgrađen je u Perami u rujnu 2005. godine pod imenom ‘Glikofilousa’. Trajekt ‘Ilovik’, kapaciteta 170 vozila, dug je 95,6 i širok 17,5 metara, izgrađen je u Salamisu u rujnu 2006. godine pod imenom ‘Theologos V’.

Njihov ulazak na linije Split-Supetar i Valbiska-Merag omogućit će Jadroliniji da trajektima ‘Supetar’ i ‘Cres’, koji su dosad plovili na tim pravcima, uvelike poboljša kvalitetu na trajektnim prugama Prizna-Žigljen, odnosno Brestova-Porozina.

Treći brod kupljen u Grčkoj jest feribot ‘Ariti’ koji bi u Jadrolinijinoj floti trebao zaploviti pod imenom ‘Korčula’. Brod može primiti 170 vozila, dug je 101 i širok 17 metara, a dovršen je u brodogradilištu u Perami u siječnju 2008. godine. Feribot ‘Korčula’, čiji se dolazak u Jadran tek očekuje, namijenjen je povezivanju Splita s Korčulom i Lastovom.

Na slici: Trajekt ‘Glikofilousa’ pod imenom ‘Bol’ plovit će na liniji Split-Supetar