Natrag

Datum: 17.07.2008.

OBNOVLJENA LINIJA LOPAR-VALBISKA

Brodarska tvrtka Split Tours d.d., kako je i bilo navaljeno, u četvrtak 17. srpnja 2008. godine obnovila je trajektom ‘Nosač’ promet na državnoj trajektnoj liniji 338 između Lopara na otoku Rabu i Valbiske na otoku Krku, koja je četiri i pol mjeseca bila u prekidu. Linija je obnovljena nakon što je riječka građevinska tvrtka ‘Sun Adria’ dovršila radove na sanaciji trajektne rampe u luci Lopar. Upravo zbog njezina urušavanja promet je obustavljen 1. veljače 2008. godine, samo deset dana nakon što je trajekt ‘Nosač’ uspostavio novu liniju.

U Županijskoj lučkoj upravi Rab ističu da će se, po završetku turističke sezone, pristupiti radovima na sanaciji samoga gata u luci Lopar, koji je također u vrlo lošem stanju, te i njemu prijeti urušavanje. Radovi su ukupno vrijedni 10,5 milijuna kuna, a financiraju se sredstvima Ministarstva mora, prometa i infrasturkture.

Cijelogodišnja trajektna veza između Lopara i Valbiske, duljine 15,2 milje, uvedena je po prvi puta 21. siječnja 2008. godine, a zamijenila je sezonsku liniju Lopar-Baška riječke Jadrolinije, kako bi se poboljšala povezanost i potaknuo razvitak otoka Raba. Za održavanje linije 338 na javnome natječaju odabran je brodar Split Tours d.d. s trajektom ‘Nosač’ kapaciteta 75 vozila i 312 putnika.

Plovidbenim redom predviđena su dva putovanja dnevno u izvansezonskom razdoblju, te četiri povratna putovanja u sezoni, od 1. lipnja do 30. rujna. Otočani će cijele godine putovanje plaćati 10 kuna po osobi i 72 kune za osobni automobil. Ostali putnici izvan sezone plaćaju 31, a u sezoni 37 kuna, dok prijevoz automobila stoji 187 kuna u izvansezoni, odnosno 225 kuna od početka lipnja do konca rujna.