Natrag

Datum: 05.12.2008.

OBUSTAVA PROMETA NA LINIJI LOPAR-VALBISKA

Promet na državnoj trajektnoj liniji 338 između Lopara na otoku Rabu i Valbiske na otoku Krku biti će privremeno obustavljen od srijede 10. prosinca 2008. do subote 31. siječnja 2009., a zbog nastavka radova na sanaciji trajektnoga pristaništa u Loparu. Kako je izvjestio Vanja Dabelić, ravnatelj Županijske lučke uprave Rab, u tome razdoblju obavljat će se sanacija gata na nosivim pilonima koji se buše u morsko dno, pa je istodobno nemoguće pristajanje trajekta.
Cijelogodišnja trajektna veza između Lopara i Valbiske, duljine 15,2 milje, uvedena je po prvi puta 21. siječnja 2008., a zamijenila je sezonsku liniju Lopar-Baška, kako bi se poboljšala povezanost i potaknuo razvitak otoka Raba. Za održavanje linije 338 na javnome natječaju odabran je brodar Linijska nacionalna plovidba d.d. iz Splita s trajektom ‘Nosač’ kapaciteta 75 vozila i 312 putnika.
No već 31. siječnja uočena su veća oštećenja i urušavanje obale, što je onemogućilo pristajanje trajekta, pa je nadležna Lučka kapetanija Rijeka izdala rješenje o zabrani korištenja trajektnoga pristana, odnosno ukrcaja i iskrcaja vozila i putnika u luci Lopar. Nakon nužne sanacije linija je ponovno uspostavljena 17. srpnja 2008., uz najavu da će radovi biti nastavljeni po završetku turističke sezone.
U vrijeme obustave prometa na liniji 338 putnici i vozila prevozit će se trajektima Rapske plovidbe d.d. na liniji Jablanac-Mišnjak