Natrag

Datum: 01.10.2007.

OSJETNO BOLJA ZIMSKA POVEZANOST OTOKA

Trajekti i putnički brodovi na Jadranu od 1. listopada 2007. godine plove po novom, izvansezonskom plovidbenom redu, koji će vrijediti do 31. svibnja 2008. godine. Kao i prošlih godina njegovim stupanjem na snagu smanjuje se broj putovanja prema otocima, no sada je to smanjenje manje nego ikad prije, pa su prema nekim otocima veze gotovo na razini onih iz sezone. To posebno vrijedi za otoke Hvar, Vis, Mljet, Korčulu i Lastovo. Pri izradi plovidbenih redova uvažen je najveći dio želja i zahtjeva otočana.

 

Otok Hvar će preko luke Stari Grad, od ponedjeljka do petka, imati četiri trajektne linije do Splita, dok su prošle godine bile samo tri. Otok Vis je u prošloj izvansezoni drugo putovanje do Split imao četiri puta tjedno, a sada je ono svakodnevno. Trajekt između Vela Luke i Splita u izvansezoni 2006./2007. imao je samo jedno putovanje tjedno, a sada je svakodnevno od ponedjeljka do petka uvedena i druga linija. Za otok Lastovo drugo putovanje uvodi se utorkom i petkom, a za održavanje tih dodatnih putovanja Jadroliniji će uvesti i dodatni brod. Još jedan trajekt Jadrolinija uvodi i na liniju Sobra-Prapratno između Mljeta i kopna, gdje je broj polazaka sa dva povećan na četiri.
Poboljšanja su i na trajektnoj liniji Makarska-Sumartin, gdje će umjesto dva biti tri povratna putovanja svakoga dana. Na liniji Sućuraj-Drvenik umjesto pet bit će šest putovanja dnevno, a sedmo putovanje uvodi već od 20. ožujka 2008. godine. Na liniji Zadar-Sestrunj-Molat trajekt umjesto tri puta tjedno plovi svaki dan, a svakodnevno se održava i trajektna linija Zadar-Bršanj, na kojoj je prošle zime bilo pet putovanja. Na liniji Zadar-Ist-Olib-Silba-Premuda u izvansezoni 2006./2007. trajekt je plovio tri puta tjedno i jednom produžavao do Maloga Lošinja, a sada plovi svakodnevno, te dva puta do Lošinja.

 

Na brzobrodskim linijama smanjenja nije bilo, dapače ima i više polazaka. Tako će na brzobrodskoj liniji 9608 Korčula-Hvar-Split brod i izvan sezone ploviti svih dana u tjednu, uključujući i nedjelju, no tijekom zime neće biti pristajanja u luci Prigradica. Na liniji 9807 Dubrovnik-Sobra brzi brod će svakodnevno pristajati u Šipanskoj Luci.

 

Od 1. listopada više ne plovi brzi brod ‘Bišovo’ na novoj državnoj liniji 9141 Pula-(Unije)-Mali Lošinj-(Ilovik)-Zadar. No, ta je linija sezonska, a brodar Split Tours d.d. održavao je od 18. srpnja do 30.rujna. U tome vremenu promet je nadmašio sva očekivanja, pa je prevezeno oko 25 tisuća putnika. S plovidbom je prestao i brod ‘Sestrice’ na klasičnoj sezonskoj liniji Trogir-Slatine-Split.