Natrag

Datum: 24.02.2015.

OSTVARIVANJE PRAVA NA POVLAŠTENI PRIJEVOZ STUDENATA

Agencija za obalni linijski pomorski promet dana 15. rujna 2014. godine obavijestila je javnost da započinje prikupljanje zahtjeva za izdavanje otočnih iskaznica te da studenti nisu dužni podnositi zaseban zahtjev za izdavanje otočne iskaznice jer svoja prava na povlašteni prijevoz ostvaruju uz predočenje studentske iskaznice, odnosno X-ice.

Sukladno Pravilniku o studentskoj ispravi (NN 90/14, nadalje Pravilnik), koji je stupio na snagu u kolovozu 2014. godine, studentska iskaznica izdaje se svim studentima upisanim na visoka učilišta u Republici Hrvatskoj, a sadrži među ostalim čip i magnetsku traku. Međutim, postojeće studentske isprave izdane do stupanja na snagu Pravilnika vrijede do prestanka statusa studenta nositelja takve isprave. Tako se pojavio određeni broj studenata koji nemaju funkcionalnu studentsku iskaznicu (nadalje X-ica) koja bi se mogla koristiti za ostvarivanje prava na povlašteni prijevoz kao i studenata čije X-ice imaju određene tehničke nedostatke.

Kako bi se i tim studentima omogućilo korištenje povlastica koje ih pripadaju, svi oni koji iz bilo kojeg razloga ne mogu ishoditi tehnički funkcionalnu X-icu, pozivaju se da predaju zahtjev za izdavanje otočne iskaznice za studente.

Studenti koji imaju funkcionalne studentske iskaznice izdane prije stupanja na snagu Pravilnika svoje pravo na povlašteni prijevoz koriste temeljem svojih X-ica na kojima su prava na povlašteni prijevoz već dodijeljena.

Ukoliko su studenti već ranije podnijeli zahtjev za izdavanje studentske otočne iskaznice, a nemaju funkcionalnu X-icu, isti su zahtjevi već obrađeni i studentima će biti izrađene otočne iskaznice za studente.

Svi novi studenti imati će automatski aktivirana prava na povlašteni prijevoz na novim X-icama koje će dobiti nakon upisa na visoko učilište te nisu dužni podnositi zahtjev.

Studenti istovremeno ne mogu imati aktivna prava na povlašteni prijevoz na dvije iskaznice, na X-ici i na otočnoj iskaznici. Stoga, ukoliko posjeduju funkcionalnu X-icu, njihova prava na povlašteni prijevoz ostvaruju se korištenjem X-ice.

Oni studenti koji imaju više X-ica imati će aktiviranu samo jednu funkcionalnu X-icu za ostvarivanje prava na povlašteni prijevoz.

Onim studentima koji su već ishodovali otočnu iskaznicu redovnog korisnika ista će biti stavljena van funkcije ako su u međuvremenu ishodovali x-icu ili podnijeli zahtjev za izdavanjem otočne iskaznice za studente. Ako je student već ishodio otočnu iskaznicu za redovnog korisnika, a nema funkcionalnu X-icu, dužan je, ukoliko želi koristiti studentska prava na povlašteni prijevoz, podnijeti novi zahtjev za izdavanjem otočne iskaznice za studente. Uz zahtjev je potrebno priložiti i pripadajuću uplatu od 65,00 kn za trošak izrade nove iskaznice budući se ne radi o prvom izdavanju koje je besplatno.

Zahtjevi se kao i do sada predaju u poslovnicama brodara Jadrolinija gdje se mogu dobiti sve informacije.