Natrag

Datum: 01.06.2007.

POTPISANI PRVI UGOVORI, POČEO SEZONSKI RED PLOVIDBE

U Agenciji za obalni linijski pomorski promet u Splitu potpisani su  prvi ugovori s brodarima kojima su dodijeljene koncesije za održavanje brzobrodskih i brodskih linija na Jadranu do 2013. godine. Ravnatelj Agencije kap. Ivan Franičević prve je ugovore potpisao s direktorom dubrovačke tvrtke G & V Line d.o.o. Lenkom Garbinom i predsjednikom uprave Split Toursa d.d. kap. Matom Vitaljićem.

Time je u najvećem dijelu okončan Javni natječaj za davanje koncesije za obavljanje javnog prijevoza u linijskom pomorskom prometu na državnim brzobrodskim i klasičnim brodskim linijama kojeg je 16.prosinca 2006. godine raspisalo Upravno vijeće Agencije ZOLPP.  Na natječaj za održavanje 13 brzobrodskih i jedne brodske linije javilo se osam hrvatskih brodara s ukupno 39 ponuda, a odabrani su koncesionari na svim linijama osim na državnoj brzobrodskoj liniji 9502 Žirje-Kaprije-Šibenik, za koju će se uskoro raspisati novi natječaj. Ministarstvo mora, turizma, prometa i razvitka, kao drugostupanjski organ, dosad se očitovalo o sedam od osam žalbi koje su uložili brodari.

Usporedo s potpisivanjem ugovora o koncesijama, 1.lipnja 2007. na snagu je stupio sezonski plovidbeni red na svim linijama na Jadranu. Njegova je osnovna značajka osjetno povećanje broja putovanja prema otocima. Uz uvođenje dodatnih sezonskih plovidbi, došlo je do promjena na mnogim prugama, pa se u sezoni 2007.,  i uz najavljeno povećanje prometa, očekuje manje gužvi i čekanja. Pri izradi plovidbenih redova uvažen je najveći dio želja i zahtjeva otočana.

Među novostima ističe se uvođenje državne trajektne linije 604a Vela Luka-Lastovo na kojoj će brod u sezoni ploviti dva puta dnevno.  Otok Vis će u sezoni imati tri povratna trajektna putovanja do Split. Otok Hvar će preko luke Stari Grad imati četiri, a u visokoj sezoni i pet trajektnih putovanja do Splita. Uvedena su poboljšanja na trajektnoj liniji 401 Zadar-Ist-Olib-Silba-Premuda-Mali Lošinj, na kojoj će trajekt ploviti do Maloga Lošinja svaki dan, umjesto dva puta tjedno.

Posebno dobro bit će povezan otok Mljet, gdje je obnovljena prije ukinuta trajektna linija Sobra-Suđurad-Dubrovnik . Uz to trajekt na liniji Sobra-Prapratno plovi pet puta dnevno, otok ima i dvije brzo brodske linije, a tri puta tjedno feribotom ‘Liburnija’ povezan je s Dubrovnikom, a jednom tjedno sa Splitom.

Prvi ugovor potpisao je Lenko Garbin