Natrag

Datum: 24.06.2008.

PROSVJED BRODARA – BEZRAZLOŽAN

Za prosvjed najavljen u utorak 1. srpnja 2008. godine, kada bi brodovi tvrtki, članica Udruge hrvatskih linijskih brodara, na redovitim brzobrodskim linijama za otoke trebali isploviti sa zakašnjenjem od 15 minuta, nema razloga jer država čini potrebite korake kako bi se ublažile posljedice naglog porasta cijena goriva.
Upravo temeljem izračuna povećanja troškova koje su svi ovlaštenici koncesija na brzobrodskim linijama dostavili Agenciji za obalni linijski pomorski promet u Splitu, odobreno je 3.358.769,24 kuna za redovitu korekciju potpora u 2007. godini. Od članica Udruge hrvatskih linijskih brodara sredstva su već doznačena tvrtkama Miatours d.o.o. iz Zadra i Ivante d.o.o. iz Zlarina, a tijekom ovoga tjedna bit će isplaćeni i U.T.O. Kapetan Luka iz Krila Jesenica i G. & V. Line d.o.o. iz Dubrovnika.
Tvrdnja brodara kako je ‘najveći problem previsoka cijena goriva koju ne prate subvencije države’ ne stoji jer je upravo uvažavajući novonastale okolnosti Upravno vijeće Agencije za obalni linijski pomorski promet, na sjednici održanoj u Zagrebu 29. svibnja 2008., donijelo odluku o izvanrednim korekcijama potpore u 2008. godini. Odlučeno je da će se obračun obavljati na tromjesečnoj, a ne na godišnjoj osnovi, a sukladno odredbama Zakona o prijevozu u linijskom i obalnom pomorskom prometu i drugim propisima.
O tome su žurno izvješteni svi brodari, ovlaštenici koncesija, no od članica Udruge hrvatskih linijskih brodara do utorka 24. lipnja 2008. godine zahtjev za izvanrednom korekcijom potpore dostavila je samo tvrtka U.T.O. Kapetan Luka. Nije jasno kako bi Republika Hrvatska, posredstvom Agencije za obalni linijski pomorski promet, mogla odobravati izvanredne potpore linijskim brodarima ako oni nisu dostavili podatke za prvo tromjesečje 2008. godine.