Natrag

Datum: 07.09.2007.

SPLIT TOURSU LINIJA LOPAR-VALBISKA

Brodarska tvrtka Split Tours d.d. sljedećih će šest godina svojim trajektom ‘Nosač’ održavati novoutemeljenu državnu trajektnu liniji 338 između Valbiske na otoku Krku i Lopara na otoku Rabu, a tvrtki Ivante d.o.o. iz Zlarina ponovno je povjereno održavanje državne brzobrodske linije broj 9502 Žirje-Kaprije-(Obonjan)-Šibenik. Odlučilo je to Upravno vijeće Agencije za obalni linijski pomorski promet na sjednici održanoj u Zadru u petak 7. rujna 2007. godine.

Na Javni natječaj za obavljanje javnog prijevoza u linijskom pomorskom prometu na novoj državnoj trajektnoj liniji broj 338 Valbiska-Lopar uz Split Tours se javila i riječka Jadrolinija s trajektom ‘Lovrjenac’, ali je ponudu splitskoga brodara stručno povjerenstvo na čelu s predsjednikom kap. Darkom Glažarom, riječkim lučkim kapetanom, ocijenilo povoljnijom, a Upravno vijeće je taj prijedlog prihvatilo. Cjelogodišnja trajektna linija između Valbiske i Lopara, duljine 15,2 milja, uvodi se po prvi puta, a treba zamijeniti dosadašnju sezonsku liniju Lopar-Baška. Njome će se uvelike poboljašti povezanost i potaknuti razvitak otoka Raba, a luka Baška, koja je neprikladna za prihvat trajekata, oslobodit će se toga prometa.

Za održavanje linije Split Tours d.d. je u Norveškoj kupio rabljeni trajekt nazvan ‘Nosač’, kapaciteta 75 vozila i 312 putnika, brzine 13 čvorova, građen 1975. godine. Očekuje se da će linija Valbiska-Lopar biti uspostavljena tijekom studenoga ove godine.

Na ponovljeni natječaj za državnu brzobrodsku liniju broj 9502 Žirje-Kaprije-(Obonjan)-Šibenik, javila su se tri hrvatska brodara – Ivante d.o.o. iz Zlarina s brodom ‘Mislav’, Top Line Istra d.o.o. iz Splita s brodom ‘Adriatic Joy’ i B.I.N. Plovidba d.o.o. iz Solina s brodom ‘Nikolina’. Upravno vijeće Agencije je prihvatilo mišljenje stručnoga povjerenstva na čelu s predsjednikom kap. Janesom Lakošom, šibenskim lučkim kapetanom, da je najbolja ponuda tvrtke Ivante d.o.o., koja je i dosad održavala tu liniju.