Natrag

Datum: 30.06.2008.

U SRIJEDU DOGOVOR O POTPORI BRODARIMA

Članovi Udruge hrvatskih linijskih brodara i predstavnici Agencije za obalni linijski pomorski promet, na današnjem sastanku u Splitu nisu našli zajednički jezik oko načina isplate povećanih potpora zbog stalnoga rasta cijena goriva. Zato će, kako je ustvrdio kap. Mate Vitaljić, predsjednik Udruge, brodovi tvrtki Split Tours d.d., G. & V. Line d.o.o. iz Dubrovnika, Miatours d.o.o. iz Zadra, U.T.O. Kapetan Luka iz Krila i Ivante d.o.o. iz Zlarina, na redovitim brzobrodskim linijama sutra isploviti sa zakašnjenjem.

Ravnatelj Agencije za obalni linijski pomorski promet kap. Ivan Franičević naglasio je kako se radi sve da se olakša položaj brodara koji su suočeni sa stalnim rastom cijena dizela i eurodizela. Uvažavajući te teškoće Upravno vijeće Agencije za obalni linijski pomorski promet, na sjednici održanoj u Zagrebu 29. svibnja 2008., donijelo je odluku o izvanrednim korekcijama potpore u 2008. godini. Tada je prihvaćen zahtijev brodara da se obračun obavlja na tromjesečnoj, a ne na godišnjoj osnovi kako je predviđeno koncesijskim ugovorom između brodara i Agencije za obalni linijski pomorski promet.

No, članovi Udruge hrvatskih linijskih brodara na sastanku u Splitu takvo su rješenje ocjenili neprihvatljivim. Također su odbili i novi prijedlog Agencije da se obračun obavlja svakoga mjeseca. Umjesto toga zatražili su žurno potpisivanje dodatka ugovora za održavanje koncesioniranih brzobrodskih linija, kojim bi se uveo automatizam isplate povećanih potpora svaki put kad bi cijene goriva porasle za tri posto.

Kako bi se iznašlo rješenje za teškoće s kojima se susreću brodari te osigurale pouzdane veze hrvatskih otoka s kopnom, u srijedu 2. srpnja 2008. godine održat će se sastanak svih zainteresiranih u Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture u Zagrebu .