Natrag

Datum: 18.07.2007.

USPOSTAVLJENA LINIJA PULA-MALI LOŠINJ-ZADAR

Isplovljavanjem iz Pule u srijedu u 7 sati brzoga broda ‘Bišovo’ tvrtke Split Tours d.d. iz Splita uspostavljen je promet na državnoj brzobrodskoj liniji 9141 Pula – Unije- Mali Lošinj- Ilovik – Zadar. Time su obnovljene pomorske veze Istre, Kvarnera i Dalmacije, što su tražili i putnici i gospodarstvenici i predstavnici vlasti triju županija – Istarske, Primorsko-goranske i Zadarske, još od 2005. godine kada je tu liniju prestao održavati feribot ‘Marina’ Lošinjske plovidbe. Ta linija nije bila predviđena Odlukom o određivanju državnih linija u javnom prijevozu u linijskom obalnom pomorskom prometu od 7. prosinca 2006. godine, pa je Vlada Republike Hrvatske, na prijedlog Ministarstva mora, turizma, prometa i razvitka, dopunila 5.svibnja 2007. svoju raniju odluku, a Agencija za obalni linijski pomorski promet žurno raspisala javni natječaj.

Na natječaj su prispjele ponude Split Tours d.d. s brodom ‘Bišovo’ i tvrtke U.T.O. Kapetan Luka iz Krila Jesenica s brodom ‘Krilo’. Ponude je u ponedjeljak 26. lipnja 2007. godine u prostorijama Agencije za obalni linijski pomorski promet u Splitu otvorilo Stručno povjerenstvo na čelu s predsjednikom kap. Josipom Lazarićem, pulskim lučkim kapetanom. Nakon razmatranja ponuda, sukladno Uredbi Vlade RH o uvjetima i postupku davanja koncesije, Stručno povjerenstvo je o svome prijedlogu izvjestilo Upravno vijeće Agencije, koje je prihvatilo prijedlog.

Linija je sezonskoga karaktera, a održavat će se četiri mjeseca godišnje. No, u ovoj godini brzi brod će, zbog provedbe javnoga natječaja, između Pule, Maloga Lošinja i Zadra, ploviti mnogo kraće, od 18. srpnja do 30.rujna. U visokoj sezoni, do 9.rujna predviđeno je pet povratnih putovanja, a u i posezoni dva povratna putovanja tjedno, U posezoni brod će na svakome putovanju ticati luke Unije i Ilovik, a u visokoj sezoni će biti tri ticanja Unija i dva ticanja Ilovika tjedno. Natječaj omogućuje budućem koncesionaru da u dva dana, kada ne održava liniju, plovi na međunarodnoj liniji od Pule do Venecije ili neke druge talijanske luke. Cijena prijevoza između Pule i Zadra je 100 kuna, a od Maloga Lošinja do Pule ili Zadra 50 kuna.

Brzi brod dvotrupac ‘Bišovo’ izgrađen je 1991. godine u Singapuru, plovi najvećom brzinom od 32 čvora, a u udobnim salonima može primiti 322 putnika.
Na prvome putovanju brod ‘Bišovo’ je svečano dočekan u Malome Lošinju i u Zadru, a središnje obilježavanje uspostave državne brzobrodske linije 9141 Pula – Unije- Mali Lošinj- Ilovik – Zadar priređeno je u srijedu uvečer u Puli prigodom povratka broda.