Natrag

Datum: 02.07.2010.

‘VLADIMIR NAZOR’ ZA PELJEŠAC

Trajekt ‘Vladimir Nazor’ riječke Jadrolinije preuzeo je u petak 2. srpnja 2010. održavanje državne trajektne linije 633 Ploče – Trpanj, čime će se osjetno poboljšati kvaliteta pomorske veze poluotoka Pelješca s kopnom. Na toj liniji dosad su plovili trajekti tipa ‘otočanka’ koji su mogli ukrcati 25 vozila i 200 putnika, a kapacitet ‘Vladimira Nazora’ je 62 vozila i 450 putnika. Tijekom pune sezone ‘Nazor’ će obavljati čak sedam povratnih putovanja dnevno, što je uistinu golemi iskorak na liniji preko Neretvanskoga kanala.

Uvođenje velikoga trajekta za Pelješac omogućeno je proširenjem pristaništa, te znatnim produbljenjem mora u trpanjskoj luci, u što je uloženo 4,8 milijuna kuna, od čeka je najveći dio sredstava Ministarstva mora, prometa i infrastrukture. Radovi su započeli u listopadu 2009. godine, ali su bili obustavljeni zbog stečaja glavnog izvođača GP Dubrovnik. Posao je sredinom travnja nastavila tvrtka Pomgrad Inženjeringa iz Splita, te ga na vrijeme završila.

Već u ovoj godini očekuje se značajni rast prometa na trajektnoj liniji Ploče –Trpanj, a puno prometno značenje ona će dobiti nakon dovršetka dionice autoceste A1 od Ravče do Ploča.