Natrag

Datum: 12.10.2010.

‘ZAMOŠĆE’ – ODLAZAK NAJSTARIJEG TRAJEKTA

‘Zamošće’, najstariji trajekt na Jadranu, nije više u floti korčulanske Mediteranske plovidbe d.d. Veteran star gotovo pola stoljeća upravo je prodan građevinskoj tvrtki Obšivač d.o.o. iz Metkovića, te se očekuje da će biti preuređen za obavljanje pomorskih građevinskih radova.
Premda jedan od manjih jadranskih trajekata ‘Zamošće’ je dobro poznato i pomorcima i otočanima jer je punih 39 godina provelo na istoj liniji, onoj između Orebića i korčulanske luke Dominče, što je rekord u povijesti hrvatskoga brodarstva.
Trajekt dug 41.6 i širok 11 metara, kapaciteta 36 automobila i 200 putnika, zaplovio je 1962. godine u Njemačkoj. Zanimljivo je da mu je trup izgrađen u brodogradilištu Kröger Werft u Schacht-Andorfu, a dovršen je u Husumu. Pod imenom ‘Pidder Lyng’ plovio je na liniji Dagebüll-Wyk-Steenode koja povezuje Frizijsko otočje u Sjevernome moru s kopnom.
Mediteranska plovidba ga je kupila 1971. i sve do ove godine ‘Zamošće’ je spajalo Pelješac i Korčulu. Budući da je u svibnju 2010. izrezan trajekt ‘Dominče’ korčulanski brodar je nestao s trajektne scene na Jadranu.