Natrag

Datum: 07.04.2009.

‘IVAN ZAJC’ POSTAO ‘BESYILDIZ’

Još jedan veteran bijele flote otišao je iz Jadrana nakon gotovo 40 godina plovidbe: u Splitu je u utorak 7. travnja 2009. spuštanjem hrvatske zastave na krmi broda novim vlasnicima i službeno predan feribot ‘Ivan Zajc’. Od riječke Jadrolinije su ga za 850 tisuća eura kupili Turci, tvrtka Ufuk Denizcilik iz Trabzona, a upisan je na njihovu panamsku podružnicu Ziganoy Shipping Inc. Nazvan ‘Bes Yildiz’ feribot je registriran u Moldaviji, matična mu je luka Chisinau, a plovit će na rutama u Crnome moru, između turskih i ukrajinskih luka.
Feribot ‘Ivan Zajc’ izgrađen je u listopadu 1970. u brodogradilištu Cantiere Navale Apuania S.A. u Marina di Carrari za brodarsku tvrtku Linee Marittime dell’Adriatico S.p.A. iz Ancone pod imenom ‘Tiziano’. Namijenjen je bio održavanju linija između Pescare i hrvatskih luka, ponajprije Splita, te je u cijelosti bio prilagođen uvjetima u luci Pescara koja leži na ušću istoimene rijeke. I nakon što je prešao pod okrilje tvrtke Adriatica iz Venecije nastavio je povezivati dvije obale Jadrana.
Jadrolinija ga je kupila 1993. te je pod imenom ‘Ivan Zajc’ plovio istim rutama kao i ‘Tiziano’. Na liniji između Splita i Pescare u 2008. došlo je do velikoga pada prometa, pa ona nije bila ni predviđena za održavanje u ovoj godini.
‘Ivan Zajc’ je dug 101 i širok 16 metara, može ukrcati 70 vozila i 910 putnika, a dva stroja FIAT ukupne snage 5884 kilovata u najboljim su mu danima omogućavala plovidbu brzinom od 18 čvorova.