Natrag

Datum: 30.05.2008.

NIKAD TOLIKO BRODOVA ZA OTOKE

Od 1. lipnja 2008. godine trajekti i putnički brodovi na Jadranu plove po sezonskom plovidbenom redu koji vrijedi do 30. rujna. Glavna značajka sezonske plovidbe jest osjetno povećanje broja putovanja na gotovo svim linijama, pa se može ustvrditi da nikad dosad nije bilo toliko brodova za otoke. Uz to će na nekim od najprometnijih pravaca zaploviti novi trajekti velikoga kapaciteta, pa je realno očekivati obaranje rekorda iz 2007. godine kad je ostvaren promet od 11,557.511 putnika i 2,924.645 vozila. Gužvi i dugih čekanja na ukrcaj, kojih je iz godine u godinu sve manje, u sezoni 2008. gotovo da i ne bi trebalo biti. Značajno je naglasiti da je pri izradi plovidbenih redova uvažen najveći dio želja i zahtjeva otočana.

Od sezonskih linija već se od 26. svibnja održava klasična brodska pruga između Trogira, Slatina i Splita. Linija na kojoj plovi brod ‘Sestrice’ trebala bi ovoga ljeta privući još više putnika. Mnogo više putnika očekuje se i na brzobrodskoj liniji 9141 Pula-(Unije)-Mali Lošinj-(Ilovik)-Zadar, na kojoj plovi dvotrupac ‘Bišovo’ brodara Split Tours. I ta je linija uvedena prošle godine, ali je održavana samo od 18. srpnja do 30.rujna 2007., no i u tako kratkome vremenu promet je nadmašio sva očekivanja, pa je prevezeno gotovo 25 tisuća putnika.

U sezoni plovi i trajekt Mediteranske plovidbe između Drvenika kod Makarske i luke Dominče na Korčuli. No, nema više dugogodišnje trajektne linije između Lopara na Rabu i Baške na otoku Krku. Umjesto te sezonske veze u siječnju ove godine uvedena je cjelogodišnja linija između Lopara i Valbiske na Krku. No, zbog urušavanja obale u Loparu trajekt ‘Nosač’ Split Toursa i dalje ne plovi. Obnova prometa na toj liniji očekuje se prvih dana srpnja. putnika. Plovidbenim redom predviđena su dva putovanja dnevno u izvansezonskom razdoblju, te četiri povratna putovanja u sezoni, od 1. lipnja do 30. rujna.