Natrag

Datum: 31.12.2010.

PLOVIDBENI RED ZA 2011. GODINU

U subotu 1. siječnja na snagu stupa plovidbeni red po kojemu će brodovi na državnim brodskim, brzobrodskim i trajektnim linijama ploviti tijekom cijele 2011. godine. Suglasnost na red plovidbe Upravno vijeće Agencije za obalni linijski pomorski promet dalo je na sjednici održanoj 20. prosinca 2010. godine. To je drugi put da se plovidbeni red, koji se i dalje sastoji od izvansezonskog i sezonskog dijela, donosi i objavljuje za cijelu godinu. Upravo na inicijativu Agencije koncem 2009. godine izmijenjene su odredbe Zakona o prijevozu u linijskom i povremenom obalnom pomorskom prometu kako bi se plovidbeni red prilagodio potrebama putnika i zahtjevima da se na turističkim sajmovima gostima mogu predstaviti cjelogodišnje brodske veze na Jadranu.
U odnosu na 2010. godinu nema izmjena ni u izvansezonskome razdoblju ni u punoj sezoni kako na linijama koje održava nacionalni brodar Jadrolinija tako ni na linijama ostalih brodara koji sudjeluju u javnom linijskom prijevozu. Izdvojiti se može tek promjena na dužobalnoj liniji Rijeka-Dubrovnik na kojoj će umjesto ‘Marka Pola’ ploviti feribot ‘Liburnija’. Za razliku od ‘Marka Pola’ ‘Liburnija’ će, uz Split, Stari Grad i Korčulu, pristajati i u luci Sobra na Mljetu.
Tijekom postupka usuglašavanja plovidbenih redova, koji je proveden u svih šest županijskih gospodarskih komora na Jadranu, u najvećoj mogućoj mjeri uvaženi su zahtjevi i želje otočnoga stanovništva.