Natrag

Datum: 28.05.2010.

SEZONSKI PLOVIDBENI RED BIJELIH BRODOVA

Od utorka 1. lipnja do četvrtka 30. rujna 2010. godine bijeli brodovi hrvatskih linijskih brodara plovit će po sezonskom plovidbenom redu. Za otočane i njihove goste najznačajnije je da se utjecaj gospodarske krize i smanjenje proračunskih sredstava za linijski pomorski promet neće ničim odraziti na sezonsku plovidbu na brodskim, brzobrodskim i trajektnim linijama. Za razliku od izvansezonskog razdoblja, kad je došlo do smanjenja broja putovanja na pojedinim linijama, u ljetnim mjesecima redukcija neće biti. Uz to su brodari pripremili flotu za sezonu, organizacija prometa u lukama je na visokoj razini, pa se ne očekuju ni gužve ni duža čekanja na ukrcaj.

Sukladno sezonskom plovidbenom redu nacionalni brodar Jadrolinija je 24. svibnja uspostavio dužobalnu trajektnu liniju Rijeka-Split-Stari Grad-Korčula-Dubrovnik na kojoj plovi feribot ‘Marko Polo’. Od 1. lipnja uvodi se sezonska trajektna linija Vela Luka-Lastovo s dva putovanja dnevno, te brzobrodska linija Split-Milna-Hvar. Brzi brod svakog dana plovi do Hvara, a samo utorkom preko Milne na Braču. Započinje i plovidba na najdužoj brzobrodskoj liniji Pula-Unije-Mali Lošinj-Ilovik-Zadar koju održava brod ‘Bišovo’ Linijske Nacionalne Plovidbe d.d., te na klasičnoj brodskoj liniji Trogir-Slatine-Split na kojoj plovi brod ‘Bura Line’.

Plovidbeni redovi su i ove sezone usklađeni s potrebama jadranskih otoka, pa je u postupku usuglašavanja uvažen najveći dio zahtjeva otočana. Tako su, kako bi se otklonile gužve u dane vikenda. na brzobrodskoj liniji 9401 Olib-Premuda-Silba-Zadar, koju održava brodar Miatrade d.o.o., u razdoblju od 23. srpnja do 14. kolovoza, petkom i subotom uvedena dodatna putovanja izravno za Silbu s polaskom iz Zadra u 10 sati.

U odnosu na sezonu 2009. na trajektnoj liniji 831 dvije su novosti: brod više ne pristaje u luci Sobra na Mljetu, nego plovi samo između Dubrovnika i Suđurđa na otoku Šipanu, a u razdoblju od 2. srpnja do 3. rujna 2010. uvodi se petkom drugo putovanje, pri čemu trajekt na polaznom putovanju iz Dubrovnika pristaje i na otoku Lopudu.

Na sve prometnijoj trajektnoj liniji 633 Ploče-Trpanj tijekom lipnja Jadrolinija bi postojeće trajekte tipa ‘otočanka’ trebala zamijeniti mnogo većim trajektom ‘Vladimir Nazor’.