Natrag

Datum: 17.03.2010.

TRAJEKTIMA SKUPLJE PROSJEČNO TRI POSTO

Nove cijene prijevoza u linijskom pomorskom prometu na Jadranu stupit će na snagu 22. ožujka 2010. godine, ali samo na trajektnim i brodskim linijama koje održava nacionalni brodar Jadrolinija i u iznosima osjetno nižim od onih kojima se nagađalo u javnosti. Upravno vijeće Agencije za obalni linijski pomorski promet je na sjednici održanoj u Zagrebu 17. ožujka 2010. prihvatilo zahtjev Jadrolinije i dalo suglasnost na izvansezonske Tarife za prijevoz putnika i vozila, koje će se primjenjivati od 22. ožujka do 31. svibnja, te na sezonske tarife za razdoblje od 1. lipnja do 30. rujna 2010. godine. Ta se poskupljenja odnose za redovite putnike i vozila.

Za otočane, odnosno osobe sa stalnim boravkom na jadranskim otocima koje uživaju povlastice u prijevozu, povećane tarife primjenjivat će se od 22. ožujka do 31. prosinca 2010. godine, što znači da kod otočnih karata neće biti dodatnih sezonskih poskupljenja.

Cijene su određene za svaku liniju posebno, a ne linearno, ali ukupno izvansezonsko povećanje trajektnih tarifa neće biti veće od tri posto. Tako u izvansezoni neće uopće biti izmjena cijena na trajektnim linijama Brestova-Porozina, Valbiska-Merag, Prizna-Žigljen i Prapratno-Sobra, na sedam linija poskupljenje će biti između tri i četiri posto, a samo na sedam linija između 7 i 9 posto. Tako će putnik za Supetar umjesto dosadašnjih 27 kartu plaćati 28 kuna, a za vozilo do pet metara cijena je sa 126 povećana na 130 kune. Na jednako prometnoj liniji Zadar-Preko cijena karte za putnike uopće nije povećana, a za vozila je porasla sa 79 na 86 kune. Ni na liniji Split-Vis prijevoz putnika ne poskupljuje, a za vozilo će sa 296 porasti na 308 kuna.

Kod otočnih karata poskupljenje je vrlo skromno i za putnike i za vozila. Iako su mediji najavljivali vrlo visoke postotke rasta cijena, zapravo se radi o poskupljenjima od nekoliko kuna. Tako je, primjerice, na liniji Biograd-Tkon putna karta za otočane sa 4,50 poskupjela na 6 kuna, a na trajektnim linijama Drvenik-Sućuraj, Prizna-Žigljen i Orebić-Dominče otočani će umjesto 5,50 plaćati 7 kuna.
Na sjednici je posebno naglašeno da su cijene prijevoza vozila za otočno stanovništvo (automobili sa vinjetom) i nakon ovoga poskupljenja i do 20 posto niže nego su bile do 2004. godine.