Natrag

Datum: 23.05.2008.

U SRPNJU TRAJEKT NA LINIJI LOPAR-VALBISKA

Promet na državnoj trajektnoj liniji 338 između Lopara na otoku Rabu i Valbiske na otoku Krku, koji je obustavljen 1. veljače 2008. godine, trebao bi biti uspostavljen prvih dana srpnja, saznaje se u Županijskoj lučkoj upravi Rab. Ugovoreni rok za sanacija trajektne rampe u Loparu, zbog čijeg je urušavanja promet i obustavljen, jest 15. srpnja, no vjeruje se da će riječka tvrtka ‘Sun Adria’, koja izvodi radove, posao obaviti i prije toga.
Rješenje o zabrani korištenja trajektnoga pristana, odnosno ukrcaja i iskrcaja vozila i putnika u luci Lopar, izdala je Lučka kapetanija Rijeka nakon što su u četvrtak 31. siječnja uočena veća oštećenja i urušavanje obale, što je onemogućilo pristajanje trajekta ‘Nosač’. Taj je trajekt tvrtke Split Tours d.d. samo deset dana prije, 21. siječnja, uspostavio novu liniju Lopar-Valbiska s koncesijom na šest godina. Brod ‘Nosač’ nalazi se sada na vezu u Splitu i spreman je preuzeti liniju čim završe radovi.
U Županijskoj lučkoj upravi Rab ističu da će se, po završetku turističke sezone, započeti s radovima na sanaciji samoga gata u luci Lopar, koji je također u vrlo lošem stanju, te i njemu prijeti urušavanje. Radovi su ukupno vrijedni 10,5 milijuna kuna, a financiraju se sredstvima Ministarstva mora, prometa i infrasturkture.
Cijelogodišnja trajektna veza između Lopara i Valbiske, duljine 15,2 milje, uvedena je po prvi puta, a zamijenila je sezonsku liniju Lopar-Baška, kako bi se poboljšala povezanost i potaknuo razvitak otoka Raba. Za održavanje linije 338 na javnome natječaju odabran je brodar Split Tours d.d. s trajektom ‘Nosač’ kapaciteta 75 vozila i 312 putnika. Plovidbenim redom predviđena su dva putovanja dnevno u izvansezonskom razdoblju, te četiri povratna putovanja u sezoni, od 1. lipnja do 30. rujna.