Natrag

Datum: 15.01.2007.

UTVRĐEN POSTUPAK DOBIVANJA SUGLASNOSTI ZA ODRŽAVANJE MEĐUNARODNIH LINIJA U 2007.

Brodari koji obavljaju međunarodni linijski pomorski promet između hrvatskih i inozemnih luka, odnosno njihovi agenti, dužni su zahtjeve za izdavanje suglasnosti dostaviti područnim komorama HGK do 15. veljače 2007. godine. Uz zahtjev moraju priložiti dokumentaciju navedenu u posebnome popisu, a prema članku 3., 4., 5., 6. i 8. Pravilnika koji donosimo u prilogu. Iz HGK u roku od tri dana trebaju o zahtjevima izvjestiti lučke kapetanije, lučke uprave i Agenciju za obalni linijski pomorski promet. Cijeli postupak koji slijedi, a to su obvezni inspekcijski pregledi brodova za sigurnost plovidbe, usuglašavanje reda plovidbe, davanje suglasnosti Agencije, te konačno objedinjavanje, objavljivanje i dostava reda plovidbe svim brodarima, mora biti završen do 1. svibnja 2007., odnosno 30 dana prije njihova stupanja na snagu.
To su osnovni zaključci sastanka održanog u Agenciji za obalni linijski pomorski promet u Splitu, kojemu su uz pomoćnika ministra mora, turizma, prometa i razvitka kap.Maria Babića i glavnu inspektoricu sigurnosti plovidbe mr.sc. Tatjanu Krilić, nazočili predstavnici svih brodarskih tvrtki zainteresiranih za održavanje međunarodnih linija, te lučkih kapetanija, gospodarskih komora i lučkih uprava s područja na kojima se linije održavaju.
Nazočni su upoznati da su način, postupak, kriteriji i rokovi pregleda u cijelosti usklađeni s propisima Europske Unije. Što se tiče vremena sezonskog razdoblja plovidbe utvrđeno je da ono mora trajati najmanje 120 dana (četiri mjeseca), a službeno sezonsko razdoblje traje od 1.lipnja do 30.rujna 2007. godine.
Za brodove koji su i dosad održavali međunarodne linije početni posebni pregled mora se obaviti u roku od 12 mjeseci od dana stupanja na snagu Pravilnika o uvjetima koje mora ispunjavati brod i brodar, dakle do 7. prosinca 2007. godine. Ako se brod pojavljuje po prvi put ili plovi za novoga brodara onda pregled mora obaviti najkasnije 15 dana prije uspostave linije, a dokumentaciju za početnu provjeru broda i kompanije, a prema popisu u prilogu, treba dostaviti HGK do 15. veljače 2007. godine. U tom će slučaju Agencija za obalni linijski promet, na temelju potvrde izdane od strane lučke kapetanije o obavljenoj početnoj provjeri broda i kompanije, brodaru izdati uvjetnu suglasnost, a tek kad se obavi pregled na brodu, te ishodi „Odobrenje lučke kapetanije za plovidbu na redovnoj liniji“  i konačnu suglasnost za održavanje međunarodne linije.
Usklađivanje redova plovidbe u cijelosti se obavlja u gospodarskim komorama.
Posebno napominjeno da potvrda iz točke 3. članka 5. Pravilnika (da brod udovoljava uvjetima tehničkih pravila koja propisuju posebne zahtjeve za stabilitet u odnosu na značajnu visinu vala) ove godine nije potrebita.

Važno je naglasiti da je u slučaju kada održavanje linije počinje prije 1.lipnja 2007. godine dostavljanje dokumenata i obavljanje pregleda brodova nužno obaviti ranije, proporcionalno početku održavanja linije.