Natrag

Datum: 07.03.2011.

‘VIS’ PLOVI NA ATLANTIK!

Jedan od najstarijih brodova hrvatske bijele flote, feribot ‘Vis’, nije više pod zastavom nacionalnoga brodara riječke Jadrolinije. Nakon što je punih 35 godina proveo na linijama između kopna i hrvatskih otoka brod je, iz drugoga pokušaja, prodan na javnome natječaju tvrtki Tuninha Transporte Maritimo S.A. iz grada Mindela na Zelenortskih otocima. Premda se očekivalo da će brod star 45 godina otploviti u rezalište ‘Vis’ će nastaviti plovidbu čak na Atlantiku, ispred afričke obale.
Nakon temeljitoga remonta u lošinjskome brodogradilištu feribot će, pod novim imenom ‘Vicente’, tijekom travnja otploviti do Zelenortskih otoka gdje će preuzeti deset milja dugu liniju između luke Mindelo na otoku Sao Vicente i Porto Nova na otoku Sao Antao.
‘Vis’ je izgrađen 1965. godine u njemačkom brodogradilištu Flensburger Schiffsbau Gesellschaft, a pod imenom ‘Sydfyn’ u listopadu je predan naručitelju, danskoj tvrtki Nordisk Faergefart A/S iz Faaborga. Plovio je na liniji Faaborg-Gelting dok ga u studenome 1976. nije kupila Jadrolinija za liniju Split-Vis. U to vrijeme bio je najbolji od brodova na prugama za otoke. Feribot je dug 56.98 i širok 12.22 metra, može primiti 43 automobila i 500 putnika, a brzinom od 12 čvorova pokreću ga dva dizelska stroja MAN od ukupno 1794 kilovata.