Natrag

Datum: 31.05.2010.

ZAPLOVIO TRAJEKT ‘JADRAN’

Trajekt ‘Jadran’, najnovija prinova hrvatske bijele flote, uvršten je u brodovlje nacionalnoga pomorskoga prijevoznika Jadrolinije na svečanosti upriličenoj u splitskoj Gradskoj luci u subotu 29. svibnja 2010. godine. Kuma brodu bila je predsjednica Vlade Republike Hrvatske gđa. Jadranka Kosor. Odmah nakon svečanosti krštenja ‘Jadran’ je zaplovio na trajektnoj liniji između Splita i Supetra, a od 1. lipnja plovit će na liniji Split-Stari Grad.

Kao novogradnja 515 trajekt je za Jadroliniju izgrađen u Brodosplit-Brodogradilištu specijalnih objekata d.o.o. U srpnju 2009. godine u Splitu je izgrađen i njegov blizanac, trajekt ‘Biokovo’. Ta dva broda, koji se ubrajaju među najsuvremenije trajekte za lokalne pruge, dio su programa obnove Jadrolinijine flote, u okviru kojega je od 2004. godine na hrvatskim navozima izgrađeno ukupno osam brodova.’Jadran’ i njegov prethodnik ‘Biokovo’ blizanci su trajekata ‘Hrvat’ i ‘Juraj Dalmatinac’ koji su 2007. godine isporučeni u brodogradilištu u Kraljevici.

Trajekt je dug 87.6 i širok 17.5 metara, a prima 138 vozila i 1200 putnika. Na brodu je klimatizirani salon za 800 putnika, a opremljen je i pokretnim stepenicama. Pokreću ga četiri dizelska stroja ‘Caterpillar’ ukupne snage 2148 kilovata, pa plovi brzinom od 13 čvorova.